Hoewel ze vaak worden bekritiseerd vanwege hun lage vezel- en eiwitgehalte, kunnen witte rijst en pasta interessant zijn voor onze gezondheid als ze op de juiste manier worden gegeten. Volgens specialisten volstaat het om ze te laten afkoelen.
Witte pasta en rijst hebben een slechte reputatie ten opzichte van bruine rijst of volkorenproducten omdat ze weinig vezels en eiwitten bevatten, maar ze moeten niet worden gedemoniseerd. Wetenschappers hebben namelijk een supervoedingsstof ontdekt die in deze voedingsmiddelen verborgen zit: resistente zetmeel.
Een supervoedingsmiddel dat de afgifte van suiker in het bloed beperkt
Resistent zetmeel is al onderwerp geweest van verschillende studies. Zo is bijvoorbeeld al aangetoond dat de consumptie ervan de darmgezondheid verbetert en ontstekingen vermindert. Een studie gepubliceerd in Frontiers in Nutrition heeft ook aangetoond dat het diabetici helpt hun bloedsuikerspiegel te reguleren.

Bij National Public Radio (NPR) legt voedingsdeskundige Mindy Patterson uit dat het mogelijk is om dit supervoedingsmiddel thuis te maken door rijst of pasta te koken en vervolgens af te laten koelen. Microbioloog Maria Marco beschrijft een bijna magische reactie.
Wanneer deze voedingsmiddelen worden gekookt, ontstaan er door het kookproces ketens van suikermoleculen die “verteerbaar zetmeel” worden genoemd. De enzymen in ons speeksel en onze maag breken deze af, waardoor veel suiker vrijkomt in de darmen en vervolgens in het bloed. Maar na afkoeling veranderen sommige van deze ketens en zijn ze niet meer verteerbaar. Onze enzymen kunnen ze dus niet meer bereiken en geen suiker meer vrijmaken.
Daarom wordt deze voedingsstof ‘resistente zetmeel’ genoemd, omdat de ketens ‘resistent’ zijn tegen de spijsvertering.
Afkoelen om de darmflora te behouden

Door koude rijst of pasta te eten, stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel dan bij vers gekookte rijst of pasta. Het resistente zetmeel gaat dan rechtstreeks van de dunne darm naar de dikke darm.
Deze zetmeelrijke producten laten afkoelen is ook gunstig om voldoende vezels binnen te krijgen. Onverteerde koolhydraten worden ook wel vezels genoemd en worden over het algemeen onvoldoende geconsumeerd. Wanneer witte rijst of pasta is afgekoeld, veranderen ze van een vezelarm voedingsmiddel in een voedingsmiddel dat meer vezels bevat. Deze methode werkt ook bij aardappelen.
Ten slotte is deze aanpak ook goed voor een gezonde darmflora. “Resistent zetmeel bevordert de groei van nuttige bacteriën in het onderste deel van de darm”, legt microbioloog Ravinder Nagpal uit aan NPR. Microben kunnen het namelijk afbreken. Resistent zetmeel kan dus worden beschouwd als een prebioticum.
U kunt dus dagelijks een grote hoeveelheid witte rijst, witte pasta of aardappelen koken en deze vervolgens een paar dagen in de koelkast bewaren. Zo beschermt u uw lichaam en bespaart u ook wat tijd.
