Hoewel brood vaak wordt bekritiseerd, is het toch een basisvoedingsmiddel in veel huishoudens. Maar niet alle broden zijn even voedzaam. Welke soorten brood geven de voorkeur om plezier en gezondheid te combineren? Twee voedingsdeskundigen geven een overzicht.
Tussen de voedingstrends die koolhydraten demoniseren en restrictieve diëten die het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen aanbevelen, is brood een terugkerend doelwit geworden. Toch blijft het wereldwijd een van de pijlers van onze voeding. Kunnen we dus brood eten en tegelijkertijd voor onze gezondheid zorgen? En zo ja, welke soorten brood moeten we dan kiezen? Twee Britse voedingsdeskundigen, geïnterviewd door onze collega’s van Women’s Health, geven ons meer duidelijkheid.
Het beste brood voor de gezondheid
Volgens voedingsdeskundige Donna Peters “is niet alle brood gelijk, ze variëren enorm in smaak en voedingswaarde”. Broden die met een minimum aan bewerking worden gemaakt, zijn rijker aan voedingsstoffen, waardoor ze beter zijn voor onze gezondheid. Daarom is het beter om vers brood van de bakker te kopen in plaats van brood uit de supermarkt, dat vaak sterk bewerkt is.
Echt zuurdesembrood

Zuurdesembrood ontstaat door een natuurlijk fermentatieproces, waarbij een groot aantal levende micro-organismen een rol speelt, en heeft unieke voordelen. Ten eerste worden de voedingsstoffen die het bevat gemakkelijker opgenomen door het lichaam. Dat komt omdat zuurdesem fytinezuur afbreekt, een molecuul dat de mineralen en sporenelementen in granen vasthoudt. Bovendien “creëert het fermentatieproces nuttige melkzuurbacteriën, die voedingsstoffen zoals ijzer en zink beter biologisch beschikbaar maken”, legt voedingsdeskundige Kayla Daniels uit.
Naast zijn rijke voedingswaarde is zuurdesembrood ook beter verteerbaar, “waardoor het een goede keuze is voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen wanneer ze normaal brood eten”, voegt de specialist toe. “De overstap naar zuurdesem kan ook de darmgezondheid verbeteren door als een mild prebioticum te werken en de glycemische index te verlagen, wat leidt tot stabielere bloedsuikerspiegels”.
Echt zuurdesembrood is dus een van de gezondste keuzes, vooral wanneer het gemaakt is met volkorenmeel. Maar let op: niet alle zuurdesembroden zijn gelijk. “Controleer altijd de etiketten, want sommige zuurdesembroden worden industrieel geproduceerd en hebben mogelijk niet deze voordelen”, adviseert de expert.
Volkorenbrood
Volkorenbrood bestaat uit de drie delen van het graankorrel (zemelen, kiemen en endosperm) en is een onmisbare bron van voedingsstoffen. Het bevat twee keer zoveel vezels als witbrood, namelijk ongeveer 2 g per sneetje. “Volkorenbrood is dus over het algemeen gezonder dan witbrood”, zegt Donna Peters. Het is ook beter verteerbaar.
“Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid van onze darmen en aangezien 80 % van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, hebben ze ook een impact op onze algemene gezondheid. De gezondste keuze is 100 % volkoren granen – controleer het etiket”, vervolgt ze. De voedingsstoffen en complexe koolhydraten die het bevat, zorgen voor duurzame energie.
Bovendien suggereren studies dat het regelmatig eten van volkorenbrood zou helpen beschermen tegen chronische ziekten, zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker.
Roggebrood

Roggebrood staat bekend om zijn gehalte aan vezels en B-vitamines en wordt vooral aanbevolen voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen stabiliseren. Kayla Daniels legt uit dat de compacte soorten roggebrood, gemaakt met volkorenmeel, een lagere glycemische index hebben dan de meeste andere broden.
Roggebrood bevat ook lignanen, plantaardige stoffen die in verband worden gebracht met een lager risico op hartziekten, osteoporose en borstkanker. Ze helpen ook de symptomen van de menopauze te verlichten.
“Kies bij voorkeur voor zwart roggebrood (of pumpernickel), omdat dit minder bewerkt is en meer voedingsstoffen bevat. Voor mij is dat een goede keuze”, voegt Donna Peters toe.
Lijnzaadbrood en brood met gekiemde zaden
Het minder gangbare lijnzaadbrood is rijk aan vezels en omega-3-vetzuren. Deze staan bekend om hun gunstige effecten op het hart. Donna Peters raadt aan om brood te kiezen waarbij lijnzaad bovenaan de ingrediëntenlijst staat om de voedingswaarde te maximaliseren.
Brood gemaakt van gekiemde zaden, dat soms in biowinkels wordt verkocht, is voor sommige mensen beter verteerbaar. Het bevat over het algemeen meer eiwitten en vezels dan traditioneel brood en heeft een lagere glycemische index.
Brood dat u beter kunt vermijden (of met mate kunt eten)
Andere soorten brood kunt u beter slechts af en toe eten, omdat ze minder goed zijn voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan witbrood en vooral aan brood uit de supermarkt, zoals sandwichbrood.
Witbrood
Witbrood wordt gemaakt van geraffineerd meel en bevat vrij weinig voedingsstoffen, met name vezels: het bevat slechts ongeveer 0,6 g per sneetje. Bovendien kan het toegevoegde suikers, zout en conserveermiddelen bevatten, vooral als het industrieel wordt geproduceerd.
“De consumptie ervan kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel, met negatieve gevolgen voor de energie, het humeur en zelfs het gewichtsbeheer”, waarschuwt Donna Peters. Natuurlijk kan er geen kwaad in zitten om af en toe eens te genieten. Geef dan de voorkeur aan ambachtelijk witbrood, gemaakt met een minimum aan ingrediënten: meel, water, gist en zout.
Ultraverwerkt industrieel brood
Het merendeel van het brood in de supermarkt valt onder de categorie ultraverwerkte voedingsmiddelen (UFP). Deze producten hebben weinig voedingswaarde. Bovendien “bevatten ze vaak toegevoegde zouten en suikers, evenals additieven, conserveermiddelen en ingrediënten die weinig worden gebruikt in de huiselijke keuken, zoals emulgatoren”, legt Donna Peters uit.
Studies hebben een verband aangetoond tussen de consumptie van ultraverwerkte voedingsmiddelen en een verhoogd risico op diabetes, darmstoornissen en zelfs kanker. “Hoewel sommige fabrikanten er voedingsstoffen aan toevoegen – zoals ijzer, niacine (B3) en thiamine (B1) – is het meeste brood uit de supermarkt geen gezonde keuze”, vervolgt ze.
